Jumat, 19 November 2010

Manfaat daun serai / sereh

Mungkin bagi kebanyakan orang, daun sereh hanya dianggap salah satu bumbu penyedap masakan. tapi berdasarkan pengalaman dan wejanagan dari orang dulu ato mbah saya ternyata daun sereh dapat jg dipakai sebagai obat…

Mungkin bagi kebanyakan orang, daun sereh hanya dianggap salah satu bumbu penyedap masakan. tapi berdasarkan pengalaman dan wejanagan dari orang dulu ato mbah saya ternyata daun sereh dapat jg dipakai sebagai obat. Obat apa aja sich ?? ternyata berdasarkan pengalaman pribadi, daun sereh juga dapat dipakai obat untuk melancarkan peredaran darah serta menghilangkan capek” ato rasa lemes” dengan cara kita mandi memakai air hangat yg berasal dr rebusan daun sereh, daun sirih serta daun jeruk. Insya Allah bila rutin dijalankan, badan pegel”, capek” dan lemes pasti hilang (asal rutin)

Di dalam masyarakat Melayu, serai sering digunakan dalam menambahkan perisa di dalam sesetengah makanan bagi meningkatkan kelazatannya. Selain penambah perisa, ia mampu menaikkan aroma masakan. Bagi yang baru ingin mengenalinya, nama saintifik bagi serai ialah Cymbopogon citratus dan ia adalah daripada Famili Gramineae.Menurut kajian, pokok serai mengandungi pelbagai jenis minyak yang diperlukan oleh tubuh badan manusia. Minyak ini mengandungi beberapa campuran seperti citral, limonena dan methyl heptonen. Ahli-ahli sains juga telah mengasingkan dua jenis bahan kimia daripada pokok serai iaitu campuran Cymbopogonol dan Cymbopogone.

Bagi tujuan perubatan tradisional pula, terdapat tiga bahagian utama yang boleh dimanfaatkan iaitu akar, daun dan batangnya. Dipercayai daun yang ditumbuk lumat dan diletak pada dahi mampu meredakan sakit kepala. Malah sengal sendi-sendi mampu diubati melalui cara tersebut. Air perahan serai pula berkesan mengalak gigitan nyamuk apabila disapu pada kulit. Pati akarnya boleh digunakan sebagai pewangi untuk mewangikan pakaian.
Bagi kegunaan tradisi, serai digunakan untuk mengubati pelbagai jenis penyakit seperti  sengal-sengal (rheumatism), sakit perut dan masalah membuang air kecil. Bagi sakit perut dan masalah membuang air kecil pula, daun dan akar serai haruslah direbus dan diminum air rebusan tersebut Di samping itu juga, ekstrak daripada akar serai boleh boleh digunakan di dalam air mandian bagi menyegarkan tubuh badan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar